14
apr

Eh pensioen?

Gisteren kwam ik er achter dat er een wet is die bepaalt hoe de Pensioenfederatie moet communiceren over onze pensioenen. Dat vond ik best opmerkelijk, want communicatie is toch bij uitstek een vak voor professionals?

Wtf pensioen?
Vijftien jaar geleden is bedacht dat mensen recht hebben op informatie over hun pensioen (goh!). Omdat sommige pensioenfondsen dit nalieten is dit in een wet vastgelegd. Nu is APG onder meer bezig om deze taak uit te voeren. dit is nodig, veel mensen hebben geen idee wat het precies inhoudt (denk aan de drie pijlers). Ik ook niet, tot voor kort.;) Een probleem is bijvoorbeeld dat mensen niet eens weten wat ze moeten vragen. Dit geldt met name voor jongeren. Hoewel het onzeker is of wij uberhaupt ooit pensioen krijgen ;p is er toch een specifieke campagne opgericht voor 25-35 jarigen!. Check de site hier: www.detijdvanjeleven.nl

Algoritmen bij communicatie
Tevens kwam ik er achter dat communicatie over een bepaald onderwerp tegenwoordig wordt opgezet via algoritmen (kunstmatige intelligentie). Zo wordt er via grootschalige data berekend welke ‘denkstappen’ mensen nalopen als ze een bepaalde vraag hebben. Met een bepaalde gelaagdheid komt men zo snel mogelijk bij het goede antwoord. Dit voorkomt frustratie en zorgt voor efficiency bij de dienst die de informatie moet leveren. Met behulp van neurowetenschappelijke info over keuzes maken krijg je dus een ideale tool!

Interessant!

Om inzicht te krijgen in het functioneren van een pensioenbestuur heb ik me sinds een tijdje aangemeld voor de Kweekvijver PensioenLab, opgericht door CNV Jongeren, FNV Jong en VCP Young Professionals. Het is me gelukt om hier in te komen! :) Er is om de zoveel tijd een masterclass. Tot nu toe vond ik elke bijeenkomst boeiend.

Heb je een financiële vraag? Stel je vraag op https//:kandoor.nl!